Welke vogel is dit

Welke vogel is dit? De top 5 vogelgidsen om vogels te herkennen.

Je maakt een wandeling buiten of zit in je tuin of op je balkon en opeens vliegt er een vogel voorbij die je niet kent. Je denkt: Welke vogel is dit? Je zoekt online, maar het lukt je niet om het antwoord te vinden. Soms biedt de ‘ouderwetse’ manier dan de oplossing door een vogelboek of vogelgids door te bladeren.  Omdat er veel van zulke gidsen bestaan, vind je in deze blog de top 5 vogelgidsen om vogels te herkennen in je tuin of tijdens de wandeling.

Zakgids Vogels van Nederland en België

De Zakgids Vogels van Nederland en België is de ideale vogelgids voor wandelingen en vogelexcursies. Deze gids past in elke binnenzak en helpt je om alle algemene soorten broedvogels, zomer- en wintergasten en doortrekkers gemakkelijk te herkennen. De zakgids bevat compacte en overzichtelijke informatie over de belangrijkste uiterlijke kenmerken, het gedrag, de zang en het leefgebied.

Voordeel: Compact, dus handig om mee te nemen.

Nadeel: Bevat vogels die in Nederland en België voorkomen, dus vogels uit andere landen die ons land bezoeken kun je niet terugvinden.

ANWB Vogelgids van Europa

In de ANWB Vogelgids van Europa staan alle ruim 770 vogelsoorten die je op ons continent kunt tegenkomen. Kenmerkend is dat van elke soort alle gegevens over habitat, verspreidingsgebied, geluid en voorkomen overzichtelijk op één tekstpagina staan, tegenover de afbeeldingen. Met een praktische opzet en meer dan 4000 gedetailleerde tekeningen in kleur is deze vogelgids de topper voor elke vogelliefhebber. Al jaren de meest verkochte veldgids in de Benelux

Voordeel: Deze vogelgids behandelt de meest voorkomende vogelsoorten in Europa, waardoor je hem ook mee kunt nemen op vakantie.

Nadeel: Deze vogelgids is misschien minder geschikt voor de beginnende vogelspotter.

De gewiekste vogelgids

De gewiekste vogelgids gebruikt een handig systeem om vogels te herkennen. De indeling op kleur, vorm, leefgebied, gedrag en geluid maakt dat het veel gemakkelijker wordt om een vogel te herkennen en de juiste naam bij de juiste vogel te vinden.. Een onmisbare gids voor iedereen die op een eenvoudige manier vogels wil leren herkennen.

Voordeel: Erg geschikt voor de beginnende vogelspotter.

Nadeel: Zwaarder ten opzichte van de andere vogelgidsen, waardoor deze vogelgids misschien wat lastiger is mee te nemen.

Veldgids vogels vergelijken

Vogels herkennen is soms lastig. Hoe zie je bijvoorbeeld dat het een zanglijster is en geen grote lijster? Met de Veldgids vogels vergelijken leer je gemakkelijk de verschillen tussen de soorten. Anders dan bij een gangbare vogelgids staan de soorten die op elkaar lijken overzichtelijk op dezelfde pagina’s. Deze vogelgids is een mooie aanvulling op bestaande vogelgidsen. Via QR-codes kun je de vogelgeluiden beluisteren en meer informatie vinden. Ideaal dus voor beginners, en ook gevorderden zullen dit een leerzame gids vinden.

Voordeel: De handige pijltjes bij de belangrijkste verschillen en een beknopte beschrijving helpen om de vogels in één oogopslag te herkennen.

Nadeel: Deze vogelgids is een mooie aanvulling op andere vogelgidsen. Dat betekent dus wel dat je eigenlijk nog een andere vogelgids nodig hebt als basisboek.

De virtuoze vogelzanggids

De virtuoze vogelzanggids bevat handige ezelsbruggetjes, vogelgeluiden en geheugensteuntjes voor het (leren) herkennen van de geluiden van bijna tweehonderd Nederlandse vogelsoorten. Deze gids is geheel interactief en staat boordevol QR-codes waarmee je het vogelgeluid kunt laten afspelen. Een onmisbare vogelgids voor iedereen die op een gemakkelijke manier de vogeltaal wilt leren begrijpen.

Voordeel: Ideaal om vogels te herkennen aan hun zang zonder dat je ze hoeft te zien (als ze zich verschuilen bijvoorbeeld).

Nadeel: Deze vogelzanggids behandelt alleen geluiden van Nederlandse vogelsoorten.

Wil je graag vogels spotten vanuit je huis? Lees dan ook deze blog met tips hoe je vogels door de winter heen kan helpen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *