Tips om vogels de winter door te helpen

Tips om vogels door de winter te helpen

Zodra de temperaturen dalen, kost het voor vogels veel energie om zichzelf tijdens deze koude maanden op temperatuur te houden. Om daar genoeg energie voor te hebben, moeten ze voldoende eten. Maar juist in de winter is het moeilijk voor vogels om insecten, zaden en fruit te vinden. Daarom vind je in deze blog tips om vogels door de winter te helpen.

Vogelhuisje

Een vogelhuisje is niet alleen nuttig in het voorjaar wanneer het broedseizoen start, maar ook tijdens de winter. Vogels kunnen dan namelijk in het nestkastje schuilen wanneer het koud, winderig of regenachtig is.

Voedersilo

Je kunt vogels door de winter helpen door ze bij te voeren. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je een voedersilo gebruiken. Dat is een soort buis met openingen op verschillende punten waar je zaden, noten of ander voedsel voor de vogels in kunt stoppen.

Strooivoer

Je kunt ook wat strooivoer voor vogels kopen en dit op de grond en op de tafel(s) in je tuin strooien. Zo kun je gemakkelijk en snel elke dag even wat voer strooien. Het nadeel is wel dat de kleinere vogels misschien minder kans krijgen om te eten wanneer de grotere vogels op het voedsel afkomen. Ook kan voer op de grond eventueel andere (ongewenste) dieren aantrekken. 

Pindakaas voor vogels

Er bestaan bovendien verschillende soorten pindakaas voor vogels, zoals pindakaas met meelwormen, insecten, noten en zaden. Kortom, een feestmaal voor vogels! Maar let op, gebruik alleen deze speciale pindakaas en nooit pindakaas voor mensen. ‘Onze’ pindakaas bevat namelijk zout en gebrande noten, wat niet goed is voor vogels.

De pindakaaspot kun je ophangen in een speciale houder. Zo heb je houten voerhuisjes waar je de pindakaaspot in kunt steken. Het nadeel is wel dat grotere vogels de pot uit het huisje zouden kunnen trekken. Niet zo erg als je een plastic pot gebruikt, maar vervelender bij een glazen pot.

Je kunt daarom ook voor deze metalen versie kiezen. Deze pindakaashouder voorkomt dat de pot uit de houder valt en beschermt daarnaast kleinere vogels tijdens het eten.

Voederstation

Zoals hierboven beschreven, kun je pindakaas of een voersilo ophangen of wat voer op de grond en buitentafel strooien. Het is nog gemakkelijker om een voederstation te gebruiken, zodat je verschillende soorten voedsel voor de vogels kunt ophangen. Het Buzzy Bird voederstation bevat bijvoorbeeld een drinkbakje en een bakje waar je strooivoer in kunt doen. Daarnaast bevat het meerdere voedersilo’s waar je strooivoer, pinda’s en vetbollen in kunt plaatsen.

Géén vetbollen en pinda’s in een plastic netje

Vetbollen en pinda’s in een plastic netje zijn erg gevaarlijk voor vogels. Ze kunnen namelijk gemakkelijk met hun pootjes en snavels in het netje blijven vastzitten. Als ze uit zichzelf niet meer loskomen of niet worden geholpen, kan dit zelfs fataal voor ze zijn. Daarnaast zijn de plastic netjes vaak snel leeg en vervolgens niet meer bruikbaar. Dat maakt ze niet echt milieuvriendelijk. Strooivoer, een voersilo of voederstation is dan een beter alternatief.

Hopelijk kun je aan de slag met deze tips om vogels de winter door te helpen. Fijn voor de vogels én voor jezelf als je het leuk vindt om vogels op bezoek te krijgen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *