Hoe aquarium inrichten

Een aquarium inrichten, hoe doe je dat?

Een aquarium kan een sfeervolle en kleurrijke toevoeging zijn aan je huis. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat het kijken naar de vissen en het groen in een aquarium stressverlagend kan werken. Voordat het zo ver is, heb je wel wat voorbereiding nodig. Want hoe richt je een aquarium in? En welke vissen kun je het beste kopen? In deze blog lees je tips & tricks voor het inrichten van een aquarium.

Formaat van het aquarium

Allereerst is het goed om na te denken over het formaat van het aquarium. Hoeveel ruimte heb je in huis beschikbaar hiervoor? Ook is het verstandig om alvast te bedenken wat voor soort vissen je wilt kopen voor in het aquarium. Als je namelijk graag een vissoort wilt dat heel groot kan worden, dan zal een klein aquarium niet zo geschikt zijn.

Een groter aquarium vraagt doorgaans ook om meer onderhoud; het gaat immers om een groter oppervlakte om te onderhouden. Het is echter een misverstand dat een kleiner aquarium gemakkelijker is. Zo heeft alles wat je doet in een kleiner aquarium bijvoorbeeld sneller een invloed op het geheel dan in een grotere variant.

Aquariumsoorten

Er zijn heel veel aquariumsoorten. Zo kun je gaan voor een tropisch aquarium of juist voor een koudwateraquarium. Of je kiest voor een biotoop aquarium, waarbij je slechts één vissoort in het aquarium hebt en voor dat soort de natuurlijke omstandigheden zo goed mogelijk kan nabootsen. De meeste mensen beginnen echter met een gezelschapsaquarium, waarbij je verschillende vis- en plantensoorten in één bak kunt houden.

Vissen kopen

Voordat je daadwerkelijk vissen gaat kopen en jouw aquarium gaat inrichten met planten en decoratiemateriaal, is het verstandig om je eerst goed te verdiepen in de vissoorten waar je interesse in hebt. Veel informatie kun je online vinden, maar het is ook heel fijn om in een speciaalzaak deskundig advies te krijgen van een specialist.

Let er in ieder geval goed op welke vissen met elkaar kunnen en plaats niet te veel vissen bij elkaar in één aquarium.

Inrichting

Als je eenmaal weet welk aquarium en welke vissen het beste passen bij jouw situatie, is het tijd voor het inrichten van jouw aquarium. Denk hierbij aan:

Achterwand

Een achterwand kan het aquarium een sfeervolle en unieke uitstraling geven. Tegenwoordig is er ontzettend veel keuze; je kunt de achterwand helemaal aanpassen aan jouw smaak en zelfs afstemmen op jouw interieur.

Bodembedekking

De keuze voor bodembedekking hangt af van het soort vissen dat je hebt. De bedekking helpt planten om te wortelen en speelt een rol in het huisvesten van goede bacteriën die nodig zijn voor een gezond leefklimaat. 

Decoratiemateriaal

Je kunt het aquarium versieren met hout, stenen en beeldjes. Dat ziet er niet alleen leuk uit, je creëert zo ook direct verstopplekken voor de vissen en je kunt een beetje een natuurlijke omgeving nabootsen. Kies wel decoratiemateriaal dat geschikt is voor aquaria en voor het soort vissen en planten dat je hebt gekozen.

Aquariumplanten

Aquariumplanten zijn eigenlijk onmisbaar in een aquarium. Ze helpen onder andere bij het afbreken van afvalstoffen, maken zuurstof aan, bieden verstopplekken voor de vissen en zorgen voor een gezond bodemklimaat.

De planten zijn dus essentieel, maar vragen wel om wat verzorging. Je kunt ze niet neerzetten en vervolgens niet meer naar omkijken. Zo hebben ze licht en voedingsstoffen nodig. Gelukkig zijn er alles-in-een-producten op de markt, zoals de plantenvoeding Easy Life Profito.

Lees je ook weer goed in welke verzorging de planten nodig hebben en welke geschikt zijn voor jouw aquarium. Voor de beginners zijn er ook wat gemakkelijkere planten zoals de Waterpest.

Schoonmaken

Als je aquarium eenmaal ingericht en in gebruik is, zul je hem ook schoon moeten houden. Hieronder vind je wat handige producten en tips om het aquarium schoon te maken:

  • Algensteker, algenschraper of algenmagneet om de binnenkant van de ramen schoon te maken
  • Aquariumstofzuiger om vuil van de bodem te verwijderen
  • Verversen water; ververs niet meer dan 20% van het water per schoonmaakbeurt
  • Schepnetje voor het verwijderen van vuil of het vangen van vissen
  • Aquariumpomp of aquariumfilter om het water te reinigen
  • Voerautomaat; zo kun je op gezette tijden de juiste hoeveelheid voeren, waardoor de kans op etensresten op de bodem verkleint

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *