Kat plast in huis

Je kat plast in huis. En nu!?

Je kat plast in huis. Vervelend voor jezelf, maar ook zeker voor je kat, want hij doet dat waarschijnlijk niet ‘zomaar’. In deze blog bespreken we wat je het beste kunt doen wanneer jouw kat in huis plast.

Naar de dierenarts

Als jouw kat in huis plast, is het belangrijk om allereerst de dierenarts te raadplegen. Er kunnen namelijk allerlei medische redenen zijn waarom jouw kat opeens in huis plast. Dit komt vaak voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een blaasontsteking, blaasgruis, nierproblemen, diabetes of gewrichtsproblemen, waardoor het plassen opeens pijnlijk kan zijn of waardoor de kat zijn plas niet goed kan ophouden. Het is dus belangrijk om altijd eerst bij de dierenarts te checken of jouw kat een lichamelijk probleem heeft wanneer hij in huis plast.

Een fijne kattenbak

Net zoals wij graag gebruik maken van een schoon toilet, zo willen katten graag op een schone kattenbak. Als dat niet het geval is, kunnen ze een andere plek zoeken waar ze het wél prettig vinden om zich te ontlasten. Alleen vinden wij dat vaak een minder geslaagd idee. Schep daarom bij voorkeur iedere dag de zichtbare ontlasting uit de bak en verschoon de kattenbak minimaal één keer per week volledig.

Hoeveel kattenbakken heb je nodig?

De vuistregel hierbij is één kattenbak per kat, plus altijd eentje extra. Heb je dus twee katten, dan heb je drie kattenbakken in huis. Zorg dat die kattenbakken op een rustige plek staan, verspreid doorheen het huis.

Welke kattenbakvulling?

Wat voor soort kattenbakvulling je gebruikt, hangt allemaal af van jouw kat/katten. De ene kat vindt zand prettig, terwijl de ander liever houtkorrels heeft. Ook kun je kiezen voor klontvormende en niet-klontvormende kattenbakvulling. Kijk hiervoor naar jouw kat en wat hij prettig vindt.

Genoeg ruimte

De meeste kattenbakken worden geleverd met een klepje, terwijl de meeste katten dat helemaal niet prettig vinden. Ze willen niet het gevoel hebben opgesloten te zitten. Je haalt daarom het beste het klepje van de kattenbak. Voor sommige katten is het zelfs prettiger om ook de bovenste kap van de kattenbak er helemaal af te laten.

Zorg bovendien voor een kattenbak die groot genoeg is voor jouw kat, zodat hij zich gemakkelijk kan bewegen en kan omdraaien in de bak. Wij vinden het zelf ook prettig om genoeg ruimte op het toilet te hebben.

Gedragsprobleem

Heeft de dierenarts geen medische oorzaak kunnen vinden? Dan zou het plassen in huis ook door een gedragsprobleem veroorzaakt kunnen worden. Zo kunnen katten in huis sproeien om hun territorium af te bakenen. Dat kunnen ze doen wanneer andere katten in hun territorium komen, dus bijvoorbeeld hun tuin of huis. Je kunt jouw kat hier een beetje in helpen. Zo kun je een kattenluik met chip gebruiken, zodat er geen vreemde katten in jullie huis kunnen komen. Ook kun je het raam afschermen, zodat jouw kat niet steeds andere (buurt)katten voorbij ziet komen. Dit kun je doen met plastic folie, maar ook met een rolgordijn of plissé gordijn.

Een kat kan ook in huis plassen of sproeien door veranderingen in zijn omgeving of wanneer hij zich bedreigd voelt. Zo kan de komst van een nieuw huisdier, een verhuizing of andere veranderingen binnen het huishouden ervoor zorgen dat je kat de kattenbak niet meer gebruikt en ergens anders in het huis zijn behoefte doet. Vermoed je dat de onzindelijkheid wordt veroorzaakt door een gedragsprobleem? Raadpleeg dan een gediplomeerde gedragstherapeut voor katten, bijvoorbeeld via Tinley Gedragstherapie voor dieren.

Nooit straffen

Wat er ook gebeurt, straf jouw kat nooit als hij in huis plast of sproeit. Jouw kat zal niet begrijpen waarom je hem straft. De kans is heel erg klein dat hij de link legt tussen het straffen en het plassen, maar de kans is wel heel groot dat het straffen jullie vertrouwensband beschadigt.

Urine verwijderen

Om te voorkomen dat jouw kat op dezelfde plek blijft plassen, is het belangrijk om de urine grondig te verwijderen. Je kunt hiervoor het beste schoonmaakmiddelen gebruiken die speciaal ontworpen zijn om urine te verwijderen. Andere middelen, zoals chloor, kunnen de urinegeur juist omhoog brengen en versterken.

DierDier

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *