Kat chippen

Wat je moet weten over het chippen van je kat

Er komt een landelijke chipplicht voor katten. Daarmee wil de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het gemakkelijker maken om vermiste katten weer te herenigen met hun eigenaren. Want stel je toch eens voor dat jouw geliefde kat vermist is… Hoe fijn is het dat hij dan sneller terug gevonden kan worden dankzij een minuscule chip. Maar wat houdt het precies in? In deze blog lees je wat je moet weten over het chippen van je kat. 

Hoe wordt de chip aangebracht?

De chip wordt met een prikje onder de huid aangebracht, doorgaans tussen de schouderbladen. De kat voelt dit eventjes, maar heeft daarna geen last meer van de chip.

Is jouw kat bij de dierenarts vaak gestrest of angstig? Je kunt jouw kat helpen kalmeren door middel van natuurlijke kalmerende middelen. Zo kan het supplement Zylkene of de kalmerende spray van Feliway jouw kat helpen in deze spannende situatie.

Welke katten moeten gechipt worden?

Binnenkort zullen alle huiskatten gechipt moeten worden, zowel binnen- als buitenkatten. Voor buitenkatten lijkt de chipplicht niet meer dan logisch, maar ook voor de binnenkat is het belangrijk en nuttig. Er ontsnappen namelijk regelmatig binnenkatten. Doordat zij niet gewend zijn om buiten te komen, raken ze vaak gedesoriënteerd en in paniek. Wel zo fijn dat zij dan gemakkelijk en snel geïdentificeerd kunnen worden dankzij de chip.

Registreren na het chippen

Als je kat gechipt is, blijft er nog één cruciale stap over; registreren. De chip moet namelijk nog gekoppeld worden aan jouw gegevens en die van jouw kat. Als de chip dan wordt uitgelezen door bij een dierenarts, dierenambulance of dierenasiel , wordt het direct zichtbaar wie de kat is en waar hij vandaan komt.

Er zijn verschillende websites waar je jouw kat kunt laten registeren. Voorbeelden:

  • Back Home Club van Virbac
  • Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren
  • Chipbase.nl
  • Dierplatform
  • Huisdier-registratie.nl

Huisdierverzekering

Wil jij een huisdierverzekering afsluiten voor jouw kat? Dan is het sowieso een vereiste dat jouw kat gechipt is. En waarom zou je kiezen voor een huisdierverzekering? Met zo’n verzekering worden veel (onverwachtse) medische kosten gedekt.

De kosten voor het chippen zullen ongeveer tussen de €40 en €80 liggen. Als je al een huisdierverzekering hebt voor jouw kat of deze wilt afsluiten, dan kunnen de chipkosten mogelijk vergoed worden vanuit de verzekering.

Dubbele functie: kattenluik en voerautomaat

Het chippen van je kat is dus heel belangrijk en nuttig om jouw kat terug te vinden als hij wordt vermist. Maar het chippen heeft nog meer voordelen! Zo zijn er kattenluiken die de chip van jouw kat kunnen uitlezen. Zo kan alleen jouw huisdier naar binnen en krijg je geen ongenodigde katten meer in huis. En heb jij meerdere katten in huis die elkaars voedsel steeds opeten? Dan kan een voerautomaat met chipsensor een uitkomst bieden. De klep van zo’n voerautomaat gaat pas open als de ‘juiste’ kat voor de voerbak staat.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *