kat binnen of buiten

Wat is beter: je kat wel of niet naar buiten laten?

Twijfel je of je jouw kat wel of niet naar buiten moet laten? Dat is nog niet zo’n gemakkelijke beslissing, want er zijn veel argumenten voor en tegen. In deze blog bespreken we daarom de voor- en nadelen. Zo kun je deze informatie gebruiken om tot een weloverwogen beslissing te komen, want elke kat en elke (woon)situatie is anders.

Voor- en nadelen voor de buitenkat

Lichamelijke beweging

Als je kat buiten komt, dan krijgt hij waarschijnlijk volop lichamelijke beweging. Door te verkennen, rennen, springen en klimmen werkt hij aan zijn conditie en het soepel houden van spieren en gewrichten. Het risico op overgewicht wordt hierdoor ook kleiner dan een kat die binnen blijft. Maar met al dat klimmen en klauteren ligt er aan de andere kant wel een risico op blessures op de loer.

Sociaal contact

Zeker als je maar één kat in huis hebt, dan is het fijn voor je harige vriend om buiten sociaal contact te hebben met andere katten en eventueel speelmaatjes te vinden. Zo kan hij toch wat vermaak opzoeken wanneer jij van huis bent.

Natuurlijk gedrag

Katten zijn echte jagers. De meeste katten krijgen hun maaltijd gewoon in hun voerbak geserveerd, maar dat neemt hun jachtinstinct niet weg. Of ze nou wel of geen honger hebben, de kans is zeer groot dat een kat eenmaal buiten op jacht gaat naar vogels, muizen en andere dieren. Voor de kat is het fijn om zijn natuurlijk gedrag te kunnen vertonen, maar dit vormt wel een bedreiging voor de dieren buiten die ten prooi kunnen vallen.

Het krabben met de nagels aan voorwerpen behoort eveneens tot het natuurlijk gedrag van katten. Buitenshuis kunnen ze volop krabben aan bomen, hekjes en andere (houten) voorwerpen. Dit kunnen ze ter ontspanning doen, maar ook om een geurboodschap af te geven aan andere katten.

Mentale uitdaging voor de kat

Door het klimmen, klauteren, jagen, spelen en alle ervaringen en prikkels die de buitenkat opdoet, wordt hij waarschijnlijk regelmatig mentaal uitgedaagd. Die mentale uitdaging houdt de hersenen actief en voorkomt verveling. Te veel prikkels en (nare) ervaringen kunnen echter voor overprikkeling zorgen, waardoor de kat stress en spanning kan ervaren. De vraag is hoe prikkelgevoelig jouw huisdier is en hoeveel mentale uitdaging hij nodig heeft.

Minder gedragsproblemen

Aangezien de buitenkat lichamelijke beweging en mentale uitdaging krijgt en (een deel van) zijn natuurlijke gedrag kan vertonen, is de kans op frustratie minder groot. Als gevolg is de kans op gedragsproblemen in huis, zoals vernielen en onzindelijkheid, minder groot.  

Voor- en nadelen voor de binnenkat

Minder snel parasieten

De binnenkat krijgt doorgaans minder snel parasieten dan de kat die buiten komt. De kans op vlooien, teken en wormen is dus minder groot bij de kat die binnenhuis blijft. Wil je jouw kat wel naar buiten laten? Dan is regelmatig ontvlooien en ontwormen met bestrijdingsmiddelen wel aan te raden.

Veiliger

De buitenwereld kan voor een kat vol met gevaren zitten. Zo kan hij door andere dieren worden aangevallen, giftige dingen eten of door een voertuig worden aangereden. Tijdens de koude wintermaanden zoeken katten bovendien vaak de warmte van de motorkap op, met het risico op verwonding wanneer de auto weer wordt gestart. Zeker voor raskatten is er buiten nog een gevaar, namelijk het risico op vermissing en ontvoering. Voor de kat die binnen blijft op afstand van verkeer, andere dieren en mensen, lijkt de situatie toch veiliger.

Minder kans op ziektes door vechten

Lang niet alle katten die elkaar buiten tegenkomen, kunnen met elkaar overweg en zeker ongecastreerde katers kunnen onderling flink botsen. Dit kan tot ruzies en vechtpartijen leiden met het risico op verwondingen en ziektes zoals kattenaids en kattenleukemie. Als je kat binnen blijft, loopt hij dus minder kans op ziektes door vechten. Als je echter meerdere katten in huis hebt, is die kans nog steeds aanwezig.

Rustiger voor de angstige kat

Als je een stabiele, rustige kat hebt, dan weet hij zich mogelijk best te redden buiten. Als je daarentegen een vrij angstige, onzekere of schrikachtige kat hebt, dan kan buiten zijn behoorlijk stressvol zijn. Binnen zijn is dan misschien rustiger voor de angstige kat.

Niet gecastreerd

Als je kat om welke reden dan ook niet gecastreerd is (zowel poezen als katers worden gecastreerd, niet gesteriliseerd), dan is het verstandiger om hem binnen te houden als je ongeplande nestjes wilt voorkomen.

Veilige uitkijkposten

Als je jouw kat binnenhuis wilt houden, vraag je dan af of hij binnen genoeg ruimte heeft om lekker te kunnen rennen, springen en klimmen. Je kunt hem daar ook bij helpen door verhogingen te plaatsen waar hij op en af kan klauteren. Daarmee creëer je ook meteen veilige uitkijkposten, want katten vinden het fijn om op hoge plaatsen in huis te liggen.

Kattenbak

Als je kat naar buiten gaat, is er minder nood voor een kattenbak. Er bestaat dan wel het risico dat jouw huisdier in de tuinen van andere mensen zijn behoefte doet en op die manier overlast veroorzaakt. Als hij daarentegen binnen blijft, is het belangrijk om minimaal één kattenbak per kat te hebben. Zorg voor een schone kattenbak met materiaal erin dat jouw kat prettig vindt.

Mentale uitdaging bieden

Een kat kan zich sneller vervelen als er een gebrek aan fysieke en mentale uitdaging is wanneer hij binnen blijft. Eerder schreef ik in dit artikel hoe je verveling bij jouw huisdier kunt voorkomen. Met speeltjes, puzzels en hersenwerk kun je mentale uitdaging bieden.

Voedingsbehoefte

Houd er rekening mee dat de voedingsbehoefte van je kat kan verschillen afhankelijk van of hij wel of niet buiten komt. Elk dier en elke situatie is anders (jong of oud, binnen of buiten, gecastreerd of niet, wel of geen lichamelijke problemen). Kijk dus goed naar de situatie van jouw kat en pas daar de voeding op aan.

Combinatie van buiten en binnen

Zoals je hebt gelezen, zijn er best wel wat argumenten om je kat al dan niet naar buiten te laten. Maar heb je al eens gedacht aan een combinatie van buiten en binnen? Als je een tuin of balkon hebt, zou je die ruimte bijvoorbeeld af kunnen schermen. Op die manier kan jouw pluizige vriend toch lekker in de buitenlucht zijn zonder al te veel gevaren. Nog een optie is je kat met een tuigje om mee naar buiten nemen. Hier moet hij uiteraard wel rustig en stap voor stap aan wennen, eerst binnenhuis met veel lekkere beloningen en daarna pas buitenshuis. Ook moet dit bij het karakter van jouw kat passen.

Beslissing

Welke beslissing je ook neemt, kijk daarvoor goed naar het karakter van jouw kat, naar zijn lichamelijke en mentale behoeftes en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar op. Als het goed wordt aangepakt en gekeken wordt naar de behoeften van het individu, kunnen katten zowel binnen als buiten gelukkig zijn.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *