tips tegen verveling bij katten

Tips om verveling bij katten te voorkomen.

Een buitenkat zorgt doorgaans zelf wel voor de nodige uitdaging door alles wat hij buiten meemaakt, van klimmen en springen tot aan jagen. Een binnenkat kan zich daarentegen sneller vervelen als er een gebrek aan fysieke en mentale uitdaging is. Er is geen standaard antwoord op de vraag of je jouw kat wel of niet naar buiten moet laten, zoals je ook kan lezen in mijn eerdere blog. Maar als je jouw kat binnen houdt of als hij zelf niet zo veel naar buiten wilt, kan hij zich dus gaan vervelen. Als gevolg kan probleemgedrag ontstaan, zoals onzindelijkheid, slopen of overmatig miauwen. In deze blog lees je hoe je jouw kat voldoende uitdaging kan bieden en krijg je tips om verveling bij je kat te voorkomen.

Verschillende slaapplekken

Aan de ene kant zijn katten gewoontedieren en houden ze van structuur en regelmaat, maar aan de andere kant houden ze ook van variatie en afwisseling. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de voorkeur voor slaapplaatsen. Een kat vindt het fijn om meerdere slaapplekken in huis te hebben en zo te kiezen waar hij doorheen de dag het liefste ligt. De ene keer ligt je kat misschien liever opgerold in een zacht mandje in de woonkamer, terwijl hij het volgende moment zichzelf graag terugtrekt in een speciaal kattenholletje, om vervolgens in het zonnetje op een kleedje in de vensterbank te gaan liggen. Die variatie helpt om verveling te voorkomen bij je kat.

Mentale uitdaging

Als je naast een kat ook een hond hebt, dan weet je misschien al dat hersenwerk, denkspellen en puzzels een goede vorm van mentale uitdaging zijn voor honden. Maar ook voor katten wordt deze vorm van mentale uitdaging steeds populairder. Katten zijn echte jagers met een sterk ontwikkeld reukvermogen. Om toch een beetje in dat jachtinstinct te voorzien, zijn hersenwerk en denkspellen een mooie uitkomst. De kat moet zijn neus gebruiken om ‘de prooi’, oftewel de voertjes, op te sporen én op te eten.

Samen spelen

Een kat kan in zijn eentje spelen, maar nog leuker is spelen met andere katten of met jou als baasje. Spel is een mooie manier om de spieren te trainen en fysiek vitaal te blijven. Daarnaast komen er door te spelen allerlei gelukshormonen vrij in het lichaam, wat je kat een fijn gevoel kan geven. Een hengel werkt vaak het beste als kattenspeeltje, waarbij je het speeltje gemakkelijk heen en weer kan bewegen. Zo kan jouw kat op jacht achter de ‘prooi’ aan.

Trainen tegen verveling

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een kat, maar ook katten kun je trainen en commando’s aanleren. Door met je kat te trainen, zet je zijn hersenen flink aan het werk. Als je rustig en stap voor stap traint, kan je harige vriend steeds een gevoel van trots en tevredenheid ervaren.

Krabben ter ontspanning

Katten krabben aan voorwerpen om hun geur af te geven, hun voorpoten te trainen en om hun nagels te onderhouden. Maar wist je dat katten ook krabben aan voorwerpen ter ontspanning? Als een kat spanning ervaart, dan kan krabben aan een krabpaal een fijne manier zijn om die stress een beetje los te laten. Daarnaast is het krabben aan een krabpaal een mooie manier om bij verveling wat energie kwijt te raken.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *