Halsband of tuig

Wat is beter: een hondentuig of een halsband?

Er is zo ontzettend veel keuze als het gaat om tuigjes, halsbanden en lijnen voor honden, dat het begrijpelijk is dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vind je in deze blog de voor- en nadelen van de verschillende opties en gaan we in op de vraag “Wat is beter: een hondentuig of halsband?”

Halsband

Je hond aanlijnen aan een halsband is lang de meest gebruikte optie geweest. Meestal kun je vrij gemakkelijk de juiste maat voor jouw hond vinden. Daarnaast is een halsband gemakkelijk aan te trekken of kun je hem zelfs de hele dag om de nek van je hond laten zitten.

Maar… er is helaas een grote maar. Een halsband zit op een erg kwetsbare plek, namelijk in de nek van jouw hond en het drukt tegelijkertijd op zijn luchtpijp en strottenhoofd. Bedoeld en onbedoeld krijgt de hond tijdens de wandeling steeds kleine en soms grote rukken aan zijn nek. Hierdoor kunnen beschadigingen optreden aan de nekwervels, met bijvoorbeeld een vergroot risico op een nekhernia.

Heb je een hond die altijd zonder te trekken met je meewandelt, dan is een halsband zeker een optie. Heb je echter een hond die soms (of heel vaak) aan de lijn trekt of weet je van jezelf dat je jouw hond nog weleens meetrekt om verder te lopen? Dan lijkt een halsband niet zo geschikt.

Hondentuig

Een hondentuig loopt over de rug, langs de schouders en borst van de hond, waardoor de kracht over verschillende plekken wordt verdeeld wanneer de hond trekt. Met tuigjes is er geen one size fits all-optie. Je kijkt naar de maten, bouw en voorkeuren van jouw eigen hond.

Er zijn verschillende soorten tuigen op de markt. In deze blog bespreken we drie soorten: een Y-tuig, een tuig met een horizontale borstband en een anti-trektuig.

Y-tuig

Een Y-tuig dankt zijn naam aan zijn vorm. De banden lopen namelijk in een Y-vorm over de borst van de hond. Hierdoor wordt de druk gelijkmatig verdeeld. Daarnaast blijven de schouders en oksels bij een goed passend Y-tuig vrij, waardoor de hond gemakkelijk zijn voorpoten heen en weer kan bewegen.

Tuig met een horizontale borstband

Een tuig met een horizontale borstband heeft, zoals de naam al zegt, een horizontale band langs de borst en wordt bevestigd met een band bij de rug/buik. Voordeel van dit tuig: het is vaak gemakkelijk om te doen bij je hond. Het nadeel is wel dat een tuig met een horizontale borstband de beweging van de schouders en voorpoten vaak belemmert.

Anti-trektuig

Idealiter lopen honden netjes met ons mee tijdens de wandeling en trekken ze niet aan de lijn. Helaas is de realiteit vaak anders en zie je heel wat hondeneigenaren die alle kanten op worden getrokken. Er zijn allerlei hulpmiddelen op de markt om het trekken te verminderen, zoals een anti-trektuig. Als je zo’n anti-trektuig echter gebruikt zonder verdere training, dan doe je aan symptoombestrijding, zonder het echte probleem aan te pakken. Het allereerste advies is dan ook om hier met (groeps)training mee aan de slag te gaan.

Maar als de situatie buiten onveilig is, dan kan het nodig zijn om toch een anti-trektuig in te zetten. Bijvoorbeeld wanneer een hond uitvalt naar honden of mensen op straat en/of als een hond zo sterk is dat de eigenaar hem niet vast kan houden.

Hoe werkt een anti-trektuig?

Bij een anti-trektuig zit er een ring bij de borst van de hond waaraan de riem bevestigd kan worden. Zodra de hond trekt, trekt hij zichzelf als het ware omver. Dat is onprettig voor de hond, waardoor hij waarschijnlijk naast je blijft lopen. Maar let op! Veel honden blijven alsnog trekken, maar nemen voor lief dat ze daardoor opzij worden getrokken door het anti-trektuig. Doordat de hond schuin loopt, belast hij zich ongelijk en kunnen er allerlei lichamelijke klachten optreden.

Combinatie van een halsband en tuig

Als jouw hond heel erg sterk is of als je hem om fysieke redenen zelf niet goed kunt houden, dan kun je ook kiezen voor een combinatie van een halsband en tuig.

De hond draagt dan zowel een tuig als een halsband. Daarnaast heb je een lijn nodig met twee haken (musketons). Je kunt dan de ene haak van de lijn bevestigen aan de halsband en de andere haak aan het tuig. Het gedeelte van de lijn op het tuig gebruik je om jouw hond af te remmen. Het gedeelte van de lijn aan de halsband gebruik je om jouw hond te sturen, bijvoorbeeld wanneer jullie een bochtje moeten maken. Op deze manier heb je veel grip en controle tijdens de wandeling, zonder te veel aan je hond te trekken.

Hoofdhalster

Er bestaan ook nog hoofdhalsters voor honden. De twee bekendste soorten zijn de Gentle Leader en de Halti. Deze hoofdhalsters lopen over het meest kwetsbare lichaamsdeel van de hond, namelijk de neus. Zodra de hond trekt, drukt het hoofdhalster op de neus. Dit geeft een onprettig gevoel, waardoor de hond stopt met trekken of minder hard trekt. Klinkt heel simpel en handig, maar dit is nog niet zo gemakkelijk. Allereerst moet de hond rustig aan het hoofdhalster wennen. Bovendien mag de eigenaar nooit een ruk aan de lijn geven, want dat kan ontzettend veel pijn doen aan de neus. Daarnaast mag er alleen druk op het hoofdhalster staan wanneer de hond trekt. Juist gebruik van een hoofdhalster vraagt training, het liefste onder begeleiding van een hondentrainer. Wanneer juist aangeleerd, kan het hoofdhalster nuttig zijn. Maar let op: het is slechts een hulpmiddel. Er moet dan nog steeds aan het probleemgedrag gewerkt worden.

Slipketting

Over de slipketting kunnen we kort zijn. Vroeger werd de slipketting veel gebruikt, maar inmiddels zijn er genoeg andere opties op de markt om de slipketting buiten beschouwing te laten.

Dus wat is beter: een hondentuig of een halsband of toch een van de andere opties?

Daar is helaas geen kant-en-klaar antwoord voor. Het hangt van allerlei factoren af. Trekt jouw hond wel of niet aan de lijn? Zet je het hulpmiddel in vanwege gedragsproblemen? Wat vindt jouw hond prettig? Wat heb jij nodig ter ondersteuning?

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *