Welk hondenras past bij jou? Tips & top 3 boeken over hondenrassen

Je denkt erover na om een hond in huis te nemen. Een hond kan een geweldige vriend zijn die gezelschap, liefde en plezier kan brengen. Wel is het hebben van een hond een grote verantwoordelijkheid. Kun je een hond de aandacht, verzorging, veilige basis en lichamelijke en mentale uitdaging bieden die hij nodig heeft? Kijk eerst kritisch naar jouw levensstijl en vraag je af of een hond daarin past. Of vraag jezelf af of je bereid bent om jouw leven aan te passen aan een hond. En welke hondenrassen passen dan het beste bij jou?

Zodra je dit goed hebt overwogen en nog steeds volmondig ja kunt zeggen, dan start de zoektocht naar een geschikte hond. Er bestaan ontzettend veel hondenrassen, maar welk hondenras past bij jou? Wil je een rashond kopen bij een fokker of kun je beter een hond adopteren?

In deze blog geef ik tips waar je het beste op kunt letten bij het kiezen van een hond. Daarnaast vind je een top 5 van boeken om te bepalen welke hond/welk hondenras bij jou past. Per boek vind je een uitgebreide beschrijving en een link naar bol.com om het boek eventueel eenvoudig en snel aan te schaffen.

Waar let je op?

Er zijn diverse aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van een hond. Zoek je bijvoorbeeld een kleine, middelgrote of grote hond? Denk daarbij ook aan de hoeveelheid ruimte die je in en rondom je huis hebt.

Let ook op de energiebehoefte; wil je een hond/ras met veel of weinig behoefte aan lange wandelingen? Zoek je een actieve hond om lekker mee op pad te gaan of geef je de voorkeur aan een rustigere hond?

Houd in je keuze ook rekening met je eigen ervaring. Heb je al vaker honden gehad of wordt dit je eerste hond?

Zoek je een hond voor gezelschap of zoek je een waakhond? Wil je een allemansvriend of vind je het prima als een hond wat gereserveerder is naar vreemden? Hoe zou je het vinden als jouw hond een grote jachtpassie heeft en dus graag op jacht gaat, ook wanneer hij los van de lijn is?

Moet een hond voor jou goed samen kunnen met kinderen? En met honden of andere (huis)dieren?

Wil je graag een zelfstandige hond of liever een viervoeter die meer gericht is op zijn baas? En moet de hond goed alleen kunnen zijn of maakt dat niet zo uit, omdat je veel thuis bent of omdat hij altijd met jou mee op pad zal gaan?

Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan lichamelijke verzorging bij een hond? Vind je het wel of geen probleem om een hond te borstelen of met de hond naar een trimmer te gaan? En vind je het een probleem als een hond behoorlijk verhaart?

Top 3 van boeken over hondenrassen

NB Je kunt naar rassen of ‘types’ kijken, maar onthoud dat elke hond een eigen persoonlijkheid heeft. Dat een bepaald ras bekend staan als een actief soort, wil nog niet zeggen dat alle honden van dat ras ook echt actief zijn. Of als een bepaald hondenras bekend staat als ‘kindervriend’, dan kan het nog steeds dat een hond van dat ras helemaal niks van kinderen moet weten. Het gaat om een combinatie van onder andere genen, karakter en ervaringen.

Elk individu is anders, dat is bij honden net zo. Om je toch een beetje te helpen in je keuze, kan het wel handig zijn om meer te lezen over verschillende hondenrassen. Online kun je soms een beetje verdwalen in de beschikbare informatie. Daarom vind je hieronder de top 5 van boeken over hondenrassen. Zo kun je gemakkelijk op één plek nuttige informatie vinden.

De complete hondenencyclopedie

‘De Complete Hondenencyclopedie’ is het ideale boek voor het vinden van je perfecte huisdier. Met meer dan 420 hondenrassen binnen handbereik bevat het alle informatie die je nodig hebt om je te helpen bij het kiezen, trainen, en zorgen voor je pup of hond. Prachtige foto’s belichten de fysieke kenmerken van het ras, terwijl de tekst uitleg geeft over de eigenschappen en een kort historisch overzicht biedt van het ras. Verder zie je bij elk hondenras in één oogopslag het temperament, de grootte en de kleur van de hond. Maar ook informatie over hoeveel energie je moet steken in het uitlaten, socialiseren, verzorgen en opvoeden van je hond wordt belicht. Of je ideale metgezel nu een kleine chihuahua of een grote Duitse dog wordt, dit naslagwerk helpt je eigenaar te worden van een gelukkige, gezonde en goed opgevoede hond!

Karakter Honden Karakter Bazen

Hoewel dit boek al ouder is en er alleen nog tweedehands exemplaren beschikbaar zijn, is dit nog steeds een prettig naslagwerk voor het kiezen van een geschikt hondenras.

Bij de keuze van een hond hangt de uiteindelijke beslissing welk ras het wordt af van wat de toekomstige eigenaar van zijn/haar hond verlangt. Moet het een knuffel zijn, of een sportkameraad, of misschien wel een waakhond? Kortom, de keuze van de hond wordt bepaald door persoonlijke wensen en de eigen levensstijl.


Deze gids helpt bij het maken van die keuze. Van alle rasgroepen en van meer dan zestig rassen is een uitgebreide gedragsomschrijving gegeven. Deze unieke tekst is tot stand gekomen op basis van ervaringen van honderden eigenaren, van fokker en van ervaren trainers.


Sacha Gaus en Nicky Gootjes, beiden ervaren gedragstherapeuten, analyseren de gegevens en maakten bij elk ras een profiel van de ideale eigenaar. Aan de hand van een stappenplan bereidt de gebruiker van de gids zich voor op de eventuele komst van een hond. Op deze manier komt men niet voor teleurstellingen te staan. Want elk ras heeft zijn eigen karakter, elke hond heeft zijn individuele karakter en elke eigenaar heeft zijn unieke karakter. Het lezen van dit boek legt de basis voor een perfecte relatie tussen een karakterhond en een karakterbaas.

Hond in huis

Jeroen Oomen is dé hondencoach van Nederland en autoriteit op het gebied van hond en mens. In het boek ‘Hond in huis’ vertelt hij wat je als nieuwe en ervaren hondeneigenaar moet weten. Alles komt aan bod: van het kiezen van het soort hond en de plek waar je jouw nieuwe vriendje vandaan haalt, tot het trainen van je huisdier en het omgaan met gedrag dat je liever niet ziet. Elk hoofdstuk begint met het verhaal van een hond, de les die je daaruit kunt halen en hoe je die kennis met jouw hond kunt toepassen.

Veel succes (en plezier) met het maken van de keuze welk hondenras het beste bij jou past. Kies je voor een puppy? Kijk dan ook eens bij de top 5 van boeken over puppy’s.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *